صنعت خودرو

صنعت خودرو

ساخت وطراحی خودرو
صنعت خودرو

صنعت خودرو

ساخت وطراحی خودرو

تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری – بخش سوم

تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری – بخش سوم

موتورسواری یکی از خطرناک‌ترین سرگرمی‌های دنیای امروزی است. طبق یک آمار تهیه شده در سال 2005 از هر 10000 موتورسیکلتِ اسپرتِ ثبت شده در آمریکا، 22 مورد از آن‌ها راکبان خود را به کام مرگ کشیده‌اند که اکثر آنان را جوانانی تشکیل می‌دهند که در پروسهٔ یادگیری هستند. از آنجایی که الگوی پیروی شده توسط بسیاری از این افراد یکسان است و همچنین بسیاری از تصادفات آن‌ها در چند قالب متداول دسته‌بندی می‌شوند، می‌توان با افزایش آگاهیِ این بخش از جوانان احتمال بروز حوادث ناگوار برای آن‌ها را کاهش داد. در ایران سالانه 5000 موتورسوار جان خود را از دست می‌دهند. از آنجا که در این کشور منبع خاصی برای افزایش دانش موتورسواری امن وجود ندارد در سایت پدال بر آن شدیم که در یک مطلب 10 قسمتی، شایع‌ترین حوادثی که گریبان‌گیر موتورسواران می‌شوند را مورد تحلیل قرار داده و گامی در جهت حفظ جوانان این مرز و بوم پیموده باشیم.

اگر اولین بار است که با این مجموعه آشنا شده‌اید اکیداً توصیه می‌شود مطالعه آن را از بخش اول آغاز کنید.

ktm-690-duke
در این قسمت به بررسی سومین مورد از حوادث متداول می‌پردازیم.

  1. ورود با سرعت زیاد به پیچ و ترمز گرفتن در آن

پس از آن که تلاش اولتان برای شکستن رکورد با شکست مواجه شد، در اقدامی نمادین، شانس خود را مجدداً امتحان نموده، و در همان زمانی که مشغول شکستن رکورد سرعت موتور خود هستید ناگهان به خود آمده و مشاهده می‌کنید که جاده در حال پیچیدن و سرعت شما بسیار زیاد است. از روی ترس، هم‌زمان با اینکه موتور خود را خم کرده‌اید اندکی هم ترمز چاشنی داستان می‌کنید و قبل از اینکه بفهمید که چه شده است به زمین خورده و با جهتی تقریباً مایل، به سمت گاردریل حرکت می‌کنید که در صورت خوش‌شانسی پس از برخورد به پایه‌های گاردریل، با چند شکستگی شدید قضیه پایان می‌یابد و یا در صورت بدشانسی، کارتان ممکن است تا قطع عضو هم پیش برود. بدانید که ورود با سرعت زیاد به یک پیچ تند، بدترین اشتباهی است که یک موتورسوار ممکن است مرتکب شود و بسیاری از موتورسواران هیچ‌گاه فرصت عبرت گرفتن از این اشتباه خود را پیدا نمی‌کنند.

motorcycle corner braking
چه کنیم؟ بسیار لازم و حیاتی است که در چنین شرایطی از ته قلب و با خلوص نیتی وصف‌ناپذیر از خدایتان طلب مغفرت و بذل اندکی قدرت ادراکی نمایید تا با استفاده از آن از تکرار این واقعه پیشگیری کنید! پس از حصول اطمینان از صحت درخواست خالصانه، باید هر دو ترمز جلو و عقب را به‌طور کامل رها کنید. به احتمال زیاد توانایی‌های موتورسیکلتتان خیلی از شما بیشتر. است به کناری‌ترین بخش جاده بروید تا بتوانید مسیر را با حداکثر شعاع پیچش ممکن بپیمایید و موتور را تا جای ممکن بخوابانید و پیچ را رد کنید. در این شرایط حتی اگر بخشی از موتور یا بدنتان هم با زمین برخورد کرد نباید دستپاچه شوید. این را بدانید که هرگونه ترمز گرفتن در این شرایط خطر زمین زدن شما را به همراه دارد و سر پیچ بدترین جای ممکن برای زمین خوردن است مخصوصاً اگر سرعتتان هم زیاد باشد. اگر حس می‌کنید چسبندگی لاستیک شما با زمین بیشتر از آنی است که مورد استفاده قرار گرفته، بیشترین شانستان در این است که باقی آن را هم صرف مقابله با نیروی گریز از مرکز کنید نه کاهش سرعت.

motorcycle corner braking
اگر باقی ماندن درون پیچ به‌هیچ‌وجه امکان‌پذیر نیست، در حالت کلی بهتر است شانستان را در یک تصادف به‌صورت عمود بر گاردریل امتحان کنید تا اینکه به‌صورت مایل با آن برخورد داشته باشید. اگر خبری از گارد ریل نیست پیچ را نادیده گرفته و وارد خاکی شوید حتی اگر دره‌ای کوچک جلوی‌تان باشد در صورت ورود به آن به‌صورت عمودی ممکن است بتوانید یک زمین خوردگی کنترل شده داشته باشید. به‌طورکلی می‌توان گفت که تصادف‌های عمودی منجر به شکستگی و تصادفات مایل منجر به بریدگی می‌شوند.

motorcycle corner braking
در صورتی که این اتفاق در یک جادهٔ دو طرفه برایتان رخ داده و در حینی که اتومبیلی از روبرو در حال آمدن است شما به دلیل نیروی گریز از مرکز، در حال خروج از لاین خود و ورود به لاین وی هستید، ترمز گرفتن و بازگشت به لاین خود را فراموش کنید. اگر جاده فاقد دره‌ای عمیق است، پیچ را کاملاً نادیده گرفته موتور را ضمن گرفتن ترمز، در مسیری مستقیم به سمت خارج پیچ برانید. در این شرایط حتی برخورد با کوه و صخره هم از برخورد با خودرویی که از روبرو می‌آید بهتر است. در صورتی که با دره‌ای مشابه دره‌های جاده چالوس روبرو هستید بیشترین شانستان در این است که با یک مانور عالی خود را بین دره و خودرویی که از روبرو می‌آید قرار داده و پس از رفع خطر به لاین خود برگردید. می‌پرسید سخت نیست؟ چرا، به‌شدت سخت است! بنابراین بهتر است خود را در این موقعیت قرار ندهید.

motorcycle corner braking
علاوه بر این‌ها برای افزایش پایداری در پیچ‌ها باید لاستیک‌های موتورتان را نیز گرم کنید. لاستیک‌های تابستانی (و چهار فصل) برای این طراحی شده‌اند که حداکثر چسبندگی را بعد از گرم شدن از خود نشان دهند. یک موتورسوار حرفه‌ای از زمان روشن کردن موتور تا زمانی که لاستیک‌هایش گرم شود، زیاد به موتورسیکلت فشار نیاورده و سر پیچ‌ها آن را فقط تا زوایای ملایم خم می‌کند. سپس با افزایش دمای لاستیک، کم‌کم سواری اصلی خود را شروع می‌کند. برای گرم کردن لاستیک کافی است در دقایق اول با عبور از پیچ‌های متنوع، بخش‌های مختلف لاستیک را با زمین تماس دهید.

تفاوت دینام و آلترناتور

تفاوت دینام و آلترناتور

Untitled-1
  

Untitled 1 300x226 تفاوت دینام و آلترناتور

مولد‌های جریان الکتریکی در خودرو همزمان با اختراع استارت ساخته شدند که اولین مولد برق خودرو دینام بود. با گذشت زمان کم‌کم دینام منسوخ و آلترناتور ساخته شد. دینام و آلترناتور هر دو یک کار را انجام می‌دهند در واقع وظیفه اصلی هر دو تولید برق مورد نیاز خودرو و تامین شارژ باتری خودرو می‌باشد چون باتری خودرو بعد از مدتی کار کردن توان حاصل خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند وسایل الکتریکی و مدار جرقه‌زنی را راه‌‌اندازی و برق آن را تامین کند پس به وسیله‌ای نیاز بود که این ضعف از بین برود.
آلترناتور و دینام با توجه به نقطه مشترک هر دو که یک هدف دارند و برای آن ساخته شده‌اند از چند نظر با هم متفاوت هستند. این تفاوت عبارت است از طرز کار ساختمان آنها و تولید جریان آنها که به شرح زیر است:
دینام
اصل کار دینام تولید جریان برق برای باتری و دستگاه‌های الکتریکی همانند آلترناتور عمل می‌کند ساختار فیزیکی دینام بسیار سنگین و بزرگ می‌باشد. دینام در دورهای پایین یعنی هنگامی که پدال گاز را فشار نمی‌دهید خودرو را شارژ نمی‌کند چرا که قدرت تولید جریان در دور پایین را ندارد اگر داشته باشد هم کم است. برق که دارای الکترون‌های – و+ است به صورت جدا به قطب‌های – و+ باتری ارسال می‌شود در واقع دینام آن طور که باید برق مورد نیاز باتری را تولید می‌کند اما از نظر ساختار داخلی دینام تفاوت بسیار زیادی با آلترناتور داشته از قبیل سیم پیچ‌ها و قطب‌های مغناطیسی،پوسته و … بزرگترین عیب دینام این است که خودرو را در دور بالا شارژ می‌کند و مزیت آن این است که برق را مستقیم مطابق با نیاز باتری به آن ارسال می‌کند.
آلترناتور
آلترناتور نیز همانند دینام یک وسیله‌ای است که تولید جریان برق را برای باتری و دستگاه‌های الکتریکی خودرو بر عهده دارد. با این تفاوت از دینام که آلترناتور وسیله‌ای است از نظر فیزیکی بسیار سبک و در دورهای پایین، تولید جریان زیادی برای خودرو می‌کند.
تفاوت اصلی این وسیله با دینام، علاوه بر تولید جریان از نظر ساختمان آن هم متفاوت است. آلترناتور برق متناوب تولید می‌کند که این برق همانند برق شهری می‌باشد که با استفاده از یک سری دیود همسو ساز (که کار این دیود‌ها تبدیل برق متناوب به برق مستقیم می‌باشد‌) برق تولید شده توسط آلترناتور را به برق مستقیم تبدیل می‌کند‌.
آلترناتور در دور پایین علاوه بر شارژ، تولید جریان بیشتری هم نسبت به دینام دارد. آلترناتور از نظر فیزیکی بسیار کم حجم سبک و تعمیر آن نسبت به دینام آسان‌تر است سبک بودن آلترناتور به علت کم شدن و حذف برخی از قطعات است و مشکل دیگری هم در مدارات برقی خودرهای آلترناتور‌دار وجود دارد و آن مشکل اضافه کردن ۹ دیود برای یکسو‌سازی است. این مشکل به نحو دیگری در خودرو دینام‌دار است آن هم این که چند آفتامات در مدار برقی قرار داده تا برق باتری به داخل دینام نرود و باتری خالی شود. اگر در خودرو چراغ باتری پشت آمپر روشن شد نشان‌دهنده خرابی آلترناتور می‌باشد و باید بررسی شود. امروزه تمام خودرو‌ها از آلترناتور بهره می‌برند اما مردم به اشتباه آن را دینام خطاب می‌کنند با توجه به تفاوت این دو امیدواریم که این دو وسیله اشتباه گرفته نشوند.

نوشته شده توسط irandng 

چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

IMG_4219.JPGa
  

IMG 4219.JPGa  300x211 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

علیرضا رضایی مدیر بزرگ‌ترین مجموعه خدماتی اتومبیل در سوئد است. او که در حال حاضر ۴۰ سال دارد ۲۹ سال پیش ایران را به قصد سوئد ترک کرد و در این مدت دست به کارهای مختلفی زد. سرانجام در سال ۲۰۰۸ میلادی با یکی از دوستان صمیمی خود اقدام به تاسیس تعمیرگاهی کوچک در استکهلم سوئد نمود و پس از دو سال کار کردن، در سال ۲۰۱۰، بنا بر قوانین جدیدی که در سوئد پیرامون حفظ محیط‌زیست وضع شد، اقدام به تجهیز و توسعه تعمیرگاه خود کرد. در حال حاضر مجموعه خدماتی او بزرگ‌ترین تعمیرگاه کشور سوئد محسوب می‌شود. این مجموعه حدود ۱۷ هزار متر مربع زیر بنا دارد که فضای کارگاهی آن حدود ۷ هزار مترمربع است، ۵۶ نفر پرسنل و خدمه در این مجموعه مشغول به کار هستند. به گفته او در سوئد حتی تعمیرگاه‌های مجاز ولوو و ب‌ام‌و نیز به این گستردگی و مجهزی نیستند. در حال حاضراین مجموعه سالیانه ۶ هزار دستگاه خودرو را سرویس و تعمیر می‌کند، البته ظرفیت این مجموعه سالیانه ۱۱ هزار دستگاه است که با توجه به تک شیفت بودن کارگران و پرسنل، این عدد فعلاً به ۶ هزار دستگاه در سال می‌رسد. این مجموعه امروز بزرگ‌ترین قرار داد‌های بیمه‌ای در سوئد را به خود اختصاص داده و با بزرگ‌ترین شرکت‌های بیمه طرف قرارداد است.
شرکت‌Acars امروز مجوز تعمیرات و ارائه سرویس به محصولات بزرگ‌ترین شرکت‌های خودروسازی از جمله بنز، ب‌ام‌و، فولکس‌واگن، ولوو، رنو و تویوتا را دارد و در واقع پارتنر سوم در چرخه این شرکت‌ها است یعنی رده اول خود کمپانی سازنده است، سپس نمایندگی‌های مجاز فروش و در مرحله سوم مجموعه Acars می‌باشد که به طور رسمی مجوز تعمیر و ارائه سرویس را از کمپانی‌های مذکور در این کشور دریافت کرده است. یکی از خصوصیات این مجموعه، تحویل به موقع خودرو به مشتری است. نهایت زمانی که یک خودرو در این مجموعه جهت انجام سرویس می‌ماند؛ ۱۴ روز است و اگر از این مدت زمان بگذرد، بیمه طرف قرارداد باید خسارت وارده را به مشتری بپردازد که این در مجموع به سود هیچ کس نخواهد بود. در ادامه گفت‌وگوی ما را با علیرضا رضایی مدیرعامل Acars می‌خوانید:

 

تفاوت نمایندگی‌های خارج از کشور با ایران در چیست؟
تفاوت‌ها که خیلی زیاد است، با توجه به آن چیزی که من در تعمیرگاه‌های ایران دیدم، هیچ کدام استاندارد‌های کمپانی مادر را ندارند.

چرا و از چه نظر تعمیرگاه‌های ایران استانداردهای شرکت‌های خارجی را ندارند؟
زیرا تعمیرگاه‌ها مشتریان خاص و ثابت خود را دارند و نیازی به تجهیز کردن و گسترش دادن تعمیرگاه خود نمی‌بینند.

به طور کلی تعمیرگاه‌های موجود در ایران، از لحاظ فضا استاندارد‌ها را رعایت نمی‌کنند یا از نظر تجهیزات؟
مسلماً تجهیزات؛ اما فضای کافی نیز بسیار اهمیت دارد و با توجه به تعداد فروش محصولات آن کمپانی، میزان ابعاد و فضای نمایندگی و تعمیرگاه متغیر می‌باشد. به طور مثال اگر ۱۰۰ دستگاه خودرو فروخته شود، برای نمایندگی باید ۳۰ جک تهیه شود، پس باید فضای کافی را برای احداث آن نمایندگی در نظر گرفت.

آیا در تعمیرگاه های ایران، امکان ارائه خدمات به مشتریان براساس تکنولوژی روز دنیا وجود دارد؟
تعمیرگاهی را در ایران دیدم که خدمات بنز، ب‌‌ام‌و و پورشه را ارائه می کرد، اما زمانی که وارد تعمیرگاه شدم دیدم که هنوز از سیستم چال سرویس استفاده می‌کند. در ایران فعلاً بیشتر بر پایه احساس و تجربه شخصی عمل می‌شود تا علم و تکنولوژی تائید شده توسط کمپانی.

تعمیرگاه‌های خارج از کشور چگونه خدمات ارائه می‌دهند که تعمیرگاه‌های ایران فاقد آن هستند؟
در خارج از ایران تعمیرگاه‌ها برای هر برند یک فرد متخصص و دوره دیده را انتخاب می‌کنند، اما در ایران متاسفانه یک شخص اظهار می‌کند که با تمامی برندها آشنایی دارد. من به جرأت می‌توانم بگویم که هیچ مکانیکی وجود ندارد که نگوید من تمامی خودروها را می‌شناسم و خدمات آن را بلد هستم!

روند عیب‌یابی و تعمیر یک خودروی آسیب دیده در خارج از ایران چگونه است؟
هنگامی که یک خودرو به نمایندگی یا تعمیرگاه مراجعه می‌کند، از روی شماره شاسی آن به شرکت تولید‌کننده درخواست داده می‌شود و از سوی آنها دستور کار و روش اجرا ارسال می‌شود. به طور مثال اگر قطعه‌ای نیاز به تعویض داشته باشد از سوی کمپانی دستور صادر می‌شود که واشر و پیچ‌های مرتبط به آن نیز تعویض گردد.

این روش کار که توسط کمپانی ارائه می‌شود، چگونه است؟
ما به این دستور کار، عکس انفجاری می‌گوییم. در این عکس‌ها تمامی قطعات از یکدیگر جدا شده و توضیحات لازم جهت تعویض قطعات ارائه می گردد. این عکس‌های انفجاری برای قطعات بدنه خودرو نیز کاربرد دارد.
به طور مثال اگر یک خودروی تصادفی به تعمیرگاه شما مراجعه کند، چه مراحلی را طی می‌کند تا کاملاً بازسازی شود؟
ما اولین کاری که انجام می‌دهیم از تمامی قطعات ماشین عکسبرداری می‌کنیم، قبل از هرگونه برآورد هزینه، تمامی قطعات آسیب دیده جهت بررسی باز می‌شوند، سپس کارهای لازم را بر روی آن انجام می‌دهیم.

آیا در سوئد هم همانند ایران به روش سنتی صافکاری و به خصوص شاسی‌کشی می‌شود؟
خیر، در آنجا شاسی‌کشی به صورت کاملاً پیشرفته و به کمک لیزر انجام می‌شود. به گونه‌ای که خودرو بر روی پلت مخصوص قرار می‌گیرد و توسط لیزر با توجه به محل آسیب دیده بر روی شاسی کشیده می‌شود.

درباره نحوه انجام شاسی‌کشی توسط این دستگاه توضیح دهید.
ما از نمایندگی مربوط درخواست می‌کنیم تا به ما کمک کنند تا کجای شاسی را ببریم و چگونه قطعه جدید را به شاسی متصل کنیم. کمپانی هم به ما می‌گوید که چگونه و کجای شاسی را ببریم، از چه سیم جوش و حتی چه نوع جوش و با چه درجه حرارتی باید استفاده کنیم. به همین خاطر است که یک تعمیرگاه باید استانداردهای لازم را داشته باشد.

آیا تعمیرگاه شما هم این تجهیزات را دارا می‌‌باشد؟
بله قطعاً! ما جدیدترین دستگاه‌ها را در مجموعه خود داریم، این دستگاه به گونه‌ای عمل می‌کند که کافی است فقط آن را به سمت قطعه بگیرید، خود دستگاه قطر قطعه و جنس آن را می‌سنجد و گرمای جوش مورد نیاز را به ما می‌گوید و یک جوش کاملاً استاندارد، مطابق نمونه تولید شده در کمپانی را می‌زند.

آیا چنین دستگاهی هم در ایران وجود دارد؟
متاسفانه نه! من به شخصه در ایران دیده‌ام که دستگاه های قدیمی با تکنولوژِی منسوخ شده را با قیمتی گزاف، همانند دستگاه‌های روز دنیا عرضه می‌کنند. در ایران شرکت‌ها بیشتر به دنبال سود آنی خود هستند، در حالی که اگر با تکنولوژی روز دنیا همراه شوند، در مدت زمان بیشتر سود دو چندانی را کسب می‌کنند.

در ایران اگر ماشینی تصادف کند و به اصطلاح شاسی آن ضربه بخورد، می‌گویند از ارزش ماشین کاسته شده است، آیا در سوئد هم چنین چیزی رایج است؟
خیر. چون کارهایی که برای ترمیم آن انجام می‌شود همگی طبق استاندارد و تکنولوژی بکار رفته کمپانی سازنده آن می‌باشد. اگر ما نتوانیم با توجه به امکانات موجود خودروی تصادفی را درست کنیم، به بیمه گزارش می‌دهیم و آن را اسقاط می‌کنیم. بنابراین اگر آن را بتوانیم تعمیر کنیم یقیناً از روز اول هم بهتر می‌شود پس کاهش ارزش دیگر معنی پیدا نمی‌کند.

از آنجایی که در سوئد با توجه به ساعات کاری به کارگر دستمزد داده می‌شود، شرکت بیمه طرف قرارداد محاسبه می‌کند، اگر هزینه بازسازی خودرو حدود ۷۰ الی ۸۰‌درصد قیمت خودرو تمام شود، بیمه آن را اسقاط می‌کند و هزینه‌اش را به مالک پرداخت می‌کند. بعداً قطعات ماشین‌های اسقاطی را مجدداً استفاده می‌‌کنند. در واقع علت اسقاط شدن خودرو، هزینه بالای ترمیم آن است و‌گرنه از جهت استاندارد تعمیر شدن مشکلی پیش نمی‌آید.
در ایران اگر خودرویی در قسمت سقف دچار آسیب شود، خیلی بی‌ارزش می‌شود، آیا در سوئد هم این چنین است؟
خیر، اگر از تکنولوژی روز دنیا استفاده شود. کار کاملاً استاندارد پیش می‌رود. البته یکی از سخت‌ترین کارها تعویض سقف می‌باشد. اما چون با دستگاه های پیشرفته صورت می‌گیرد کاملاً استاندارد و مورد قبول است.
‌کمپانی ب‌ام‌و برای تعمیر و تعویض قطعات محصولات جدید خود در نمایندگی برای اتصال قطعات به یکدیگر مخصوصاً سقف خودرو از نوعی چسب مخصوص به جای جوش استفاده می‌کند. می‌توان گفت ب‌ام‌و اولین کمپانی است که از این تکنولوژی برای ساخت محصولات خود بهره می‌برد، علت آن هم عدم زنگ زدن است. ‌ما هم برای حفظ استاندارد‌هایمان افراد متخصص را جهت فراگیری دوره‌های لازم برای انجام این کار فرستاده‌ایم.

آیا این چسب آنقدر قوی هست تا مثلاً بتواند قطعات بدنه‌ را کنار هم نگاه دارد؟
عملکرد این چسب همانند چسب دوقلوست و از ترکیب دو نوع چسب ایجاد می‌شود. با مخلوط شدن آنها، فرآیند شیمییایی گرمازایی شروع می‌شود و پس از سفت شدن به هیچ‌وجه نمی‌توان دو قطعه را از هم جدا کرد. حتی اگر دو کامیون را از پشت با آن به هم بچسبانند، موقع حرکت کردن ممکن است سپر‌ها از جا کنده شوند اما محل اتصال سپرها توسط چسب جدا نمی‌شود.

همانطور که در قسمت شاسی‌کشی، از تکنولوژی لیزر استفاده می‌شود، در صافکاری و نقاشی هم می‌توان از لیزر استفاده کرد؟
خیر، در صافکاری بدنه خودرو، همچنان هنر دست صافکار حرف اول را می‌زند. از نظر بنده خوشبختانه ما ایرانی‌ها در صافکاری حرف اول دنیا را می‌زنیم، سپس لبنانی‌ها و کردها به ترتیب برترین‌ها در این زمینه‌اند. در مجموع می‌توان گفت در خاورمیانه، هنر صافکاری و نقاشی زبانزد است.

همانطور که فرمودید، در خاورمیانه هنر دست در صافکاری و نقاشی حرف اول را می‌زند، آیا در بخش های دیگر مانند شاسی‌کشی، بدنه‌ای که از هم شکافته شده و … باز هم همین‌طور است؟
خیر در بخش‌های دیگر، تکنولوژی و علم روز دنیا حرف اول را می‌زند که در ایران هنوز با آن فاصله داریم.

وضعیت دستگاه‌های دیاگ چگونه است؟
امروزه در دنیا خودرویی تولید نمی‌شود که تمام سیستم آن کامپیتری نباشد. به همین خاطر تمام تولید‌کننده‌های خودرو، دیاگ مخصوص به خود را دارند. این دیاگ‌ها بسیار گران هستند و تنها با یکبار پرداخت پول نمی‌توان از آن تا چند سال استفاده کرد، بلکه باید هر ماه آپدیت شوند تا استاندارد‌های موجود رعایت شود.

اگر دیاگی آپدیت نباشد چه مشکلی پیش می‌آید؟
تعمیرکار در تشخیص عیب ماشین دچار سردرگمی می‌شود و ناچاراً اقدام به تعویض قطعات اضافی دیگری می‌کند تا عیب آن را برطرف کند.

با این اوصاف سوالی که در ذهن ما ایجاد می‌شود این است که، چند درصد از خودروسازان دنیا دارای دیاگ‌های آپدیت و آنلاین (میان خود و نمایندگی‌هایشان) می‌باشند؟
به طور قطع نمی‌توان به این سوال پاسخ داد، اما حدوداً بالای ۷۰ درصد از خودروسازان دارای دیاگ آنلاین هستند که هر ماه باید آپدیت شوند.

اگر مکانیک با دیاگی که آپدیت نباشد، تشخیص نادرست بدهد، چه عواقبی ممکن است پیش بیاید؟
قطعاً مشکل به صورت کامل برطرف نمی‌‌شود و به مرور زمان سایر قطعات و سنسورهای موجود در سیستم، دچار آسیب می‌شوند.

اگر در سوئد خودرویی مانند بنز یا ب‌ام‌و تصادفی نه چندان شدید از جلو داشته باشد، حدوداً چقدر هزینه برای بازسازی و ترمیم آن لازم است؟
بسته به نوع ماشین و شدت تصادف هزینه‌ها متفاوت است، حتی ممکن است خودرو اسقاط شود. اما به طور میانگین در خودروهای خوب مثل بنز و ب‌ام‌و ولوو در سوئد معادل حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه تعمیر خودرویی است که در تصادف جلو تا پشت رادیاتور جمع شده باشد.

شرکت‌هایی که در اروپا هنگام اعطای نمایندگی از بقیه سخت‌گیرترند کدامند؟
آئودی، پورشه، بنز، ب‌ام‌و، فولکس واگن و ولوو. در سوئد این پنج شرکت از بقیه سخت‌گیر‌تر هستند.

شرایط اخذ نمایندگی از یک کمپانی نام آشنا چیست؟
باید تمام تکنولوژی روز دنیا را در نمایندگی موجود داشت، از آچار و جعبه ابزار گرفته تا پیشرفته‌ترین دستگاه‌های سنجش میزان آلایندگی خودروها، تست ترمزها، تست کولر و تهویه هوا و دیاگ‌های آنلاین و آپدیت که همگی در مرحله اول شرایط قرار می‌گیرند.

شرایط ثانویه اخذ نمایندگی چیست؟
ممکن است یک نمایندگی با توجه به هزینه‌های زیادی که برای آپدیت کردن پرسنل خود کرده است، قدرت جذب و نگهداری نیروی انسانی خود را نداشته باشد. به همین خاطر کمپانی‌ها در جهت حفظ استانداردهایش امتیاز نمایندگی را از آن سلب می‌کند.

برای مخاطبان ما کمی از تفاوت های گارانتی در ایران و سوئد بگویید.
اشتباه رایجی که میان مصرف کنندگان کالاها رایج است، این است که تصور می‌کنند تمامی خدمات مربوط به آن کالا بر عهده نمایندگی است. اما گارانتی شرایط متفاوتی دارد که همگی در کتابچه راهنمای موجود در هر خودرو به طور مفصل توضیح داده شده است. مواردی که در آن کتاب ذکر شده مربوط به شرایط آب و هوایی کشور سازنده خودروست، پس نمی‌توان شرایط گارانتی را در جاهای مختلف اعمال کرد، ممکن است در هر جا خودرو نیاز‌های متفاوتی داشته باشد.

دستگاه های پیشرفته در صنعت خودروسازی و به ویژه بخش تعمیرات کدامند؟
همتنطور که گفتم دستگاه شاسی کشی لیزری، دستگاه تشخیص رنگ خودرو، دستگاه جوش پیشرفته، دیاگ و و دستگاه تنظیم جلوبندی ماشین که به کمک کامپیوتر هر چهار چرخ خودرو را هم زمان میزان می کند.

در مورد دستگاه تنظیم جلوبندی و چرخ ها کمی بیشتر توضیح دهید.
متاسفانه در ایران چنین دستگاهی که بتواند هر چهار چرخ را هم زمان تنظیم کند، موجود نیست. این دستگاه به قدری دقیق و حساس است که حتی از میزان عاج و سطح تماس لاستیک با زمین را نیز محاسبه کرده و نسبت به آن تنظیمات مربوط را انجام می دهد.

دستگاه تشخیص رنگ خودرو چقدر حساس است؟
این دستگاه ابتدا با اسکن کردن رنگ اصلی بدنه خودرو، میزان ضخامت و لایه پوششی را اندازه می گیرد، سپس رنگ را آنالیز کرده و با ۹۹ درصد تشابه، رنگ جدید را تولید کرده و آماده استفاده می کند.

bild 2 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

شرکت ب‌ام‌و از سال ۲۰۱۲ در تعمیرگاه‌هایش به جای جوش دادن قطعات بدنه از چسب استفاده می‌کند

bild 1 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

معمولاً ۸۰درصد خریداران خودرو کتاب مربوط به گارانتی خودرو را مطالعه نمی‌کنند و به دلیل بی‌اطلاعی باعث می‌شوند تا گارانتی  خودرو  بر اثر یک اشتباه باطل شود

Acars. Mek 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

bild 3 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

bild 4 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

در اروپا اگر هزینه تعمیر و بازسازی یک خودرو به میزان ۷۰درصد ارزش آن برسد شرکت بیمه تکلیف می‌کند که خودرو باید اسقاط شود

bild 5 300x225 چگونه با لیزر شاسی‌کشی کنیم؟

ما در تعمیرگاه دستگاهی داریم که جلوبندی و هر چهارچرخ را همزمان با یکدیگر بررسی می‌کند و اگر خوردگی آج لاستیک  به چهار میلی‌متر رسیده باشد  باید لاستیک تعویض شود زیرا لاستیکی که شش میلی‌متر خوردگی آج داشته باشد در زمین خیس با ۱۰۰ کیلومتر سرعت فقط ۱۷درصد اصطکاک با سطح جاده دارد که فوق‌العاده خطرناک است.

نوشته شده توسط irandng 

آریسان جانشین پیکان وانت شد

آریسان جانشین پیکان وانت شد

سرانجام پیکان وانت، پرسودترین محصول ایران‌خودرو در سال‌های اخیر با 9 سال تأخیر از رده خارج شد و به خاطره‌ها پیوست. خودرویی که مشکلات زیادی از بابت ایمنی، مصرف سوخت و آلایندگی، راحتی و طراحی داشت.

Arisun pickup ikco

Arisun pickup ikco


در عوض خودروی جایگزین پیکان وانت، به نام آریسان یا PU1، همان پژو روای وانت می‌باشد که تغییراتی در ظاهر آن مخصوصاً چراغ‌ها و جلوپنجره و داشبورد آن به چشم می‌خورد.
وانت آریسان ایران خودرو

وانت آریسان ایران خودرو


آریسان از موتور 1700 سی‌سی بهینه شده روا سود می‌برد و داشبورد آن نیز همانند مدل‌های اصلاح شده اخیر در محصولات خانواده 405 است. انتقال نیرو به دیفرانسیل عقب در این خودرو، مزیتی است که آن را در مرتبه ای بالاتر از وانت پراید یا 151 کارا قرار می‌دهد. ارتفاع زیاد کف خودرو از زمین، ضربه‌گیرهای خاص، جای بار با لبه‌های بلند، استاندارد آلایندگی یورو 4، ترمز ضد قفل، کیسه هوای راننده و سرنشین، فرمان تاشو، امکان سفارش در دو نسخه بنزینی و پایه گازسوز با دو مخزن گاز از دیگر ویژگی‌های این خودرو می‌باشند.
وانت آریسان ایران خودرو

وانت آریسان ایران خودرو

وانت آریسان ایران خودرو

وانت آریسان ایران خودرو


البته پیکان وانت، همچنان زنده باقی می‌ماند و قرار است در تأسیسات ایران‌خودرو در عراق مونتاژ شود. تولید آریسان نیز در ابتدا روزانه 50 دستگاه بوده که به تدریج به 150 دستگاه در روز افزایش خواهد یافت.

تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری – بخش دوم

تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری – بخش دوم

موتورسواری یکی از خطرناک‌ترین سرگرمی‌های دنیای امروزی است. طبق یک آمار تهیه شده در سال 2005 از هر 10,000 موتورسیکلتِ اسپرتِ ثبت شده در آمریکا، 22 مورد از آن‌ها راکبان خود را به کام مرگ کشیده‌اند که اکثر آنان را جوانانی تشکیل می‌دهند که در پروسهٔ یادگیری هستند. از آنجایی که الگوی پیروی شده توسط بسیاری از این افراد یکسان است و همچنین بسیاری از تصادفات آن‌ها در چند قالب متداول دسته بندی می‌شوند، می‌توان با افزایش آگاهیِ این بخش از جوانان احتمال بروز حوادث ناگوار برای آن‌ها را کاهش داد. در ایران سالانه 5000 موتورسوار جان خود را از دست می‌دهند. از آنجا که در این کشور منبع خاصی برای افزایش دانش موتورسواری امن وجود ندارد در سایت پدال بر آن شدیم که در یک مطلب 10 قسمتی، شایع‌ترین حوادثی که گریبان‌گیر موتورسواران می‌شوند را مورد تحلیل قرار داده و گامی در جهت حفظ جوانان این مرز و بوم برداشته باشیم.

Causeway Motorbike
اگر اولین بار است که با این مجموعه آشنا شده‌اید اکیداً توصیه می‌شود مطالعه آن را از بخش اول آغاز کنید.

در این قسمت به بررسی دومین مورد از حوادث متداول می‌پردازیم.

Motorcycle accident

  1. قفل شدن چرخ عقب

به طور کلی عملکرد یک چرخ آزاد به این صورت است که حرکت را در یک راستا ممکن کرده و در راستای عمود بر آن از حرکت جلوگیری می‌کند. اگر به هر نحوی این چرخ قفل شود دیگر برایش اهمیتی ندارد که در چه جهتی حرکت می‌کند و نیروی اصطکاک مستقل از راستای قرار گیری چرخ به طور کامل صرف متوقف کردن آن می‌شود. این بدان معنی است که در هنگام قفل شدن چرخ عقب، نیروی اصطکاک فقط رو به عقب وارد شده و دیگر از لیز خوردن چرخ و انحراف آن به طرفین جلوگیری نمی‌کند که در نهایت منجر به زمین خوردن موتورسیکلت می‌شود.

2013-BMW-R1200GS
به طور کلی مکانیزم آن مانند قفل شدن چرخ جلو است با این تفاوت که در صورت گرفتن ترمز شدید در این حالت به دلیل پایداری بیشتر تا 2 الی 3 ثانیه (نسبت به حداکثر 1 ثانیه مربوط به قفل شدن چرخ جلو) فرصت دارید تا از کردهٔ خود پشیمان شده و ترمز را رها کنید. قفل شدن ترمز عقب خطر کمتری نسبت به قفل شدن چرخ جلو دارد. زیرا در هنگام ترمز گرفتن، چرخ عقب در حال کشیدن موتورسیکلت به سمت عقب و چرخ جلو در حال هُل دادن به سمت عقب هستند. در فیزیک سیستم‌هایی که در حال کشیده شدن هستند از سیستم‌هایی که در حال هُل داده شدن هستند بسیار پایدارترند. به همین دلیل است که اتومبیل‌های دیفرانسیل جلو در پیچ‌ها پایداری بیشتری دارند. همچنین دلیل اینکه قطارهای مترو دارای دو کشنده در دو طرف خود هستند به جای اینکه یک کشنده داشته باشند که گاهی اوقات واگن‌ها را هُل بدهد هم همین پایداری بیشتر است.

rear-wheel-lock-up
راه حل: روش اصولی ترمز گرفتن را بیاموزید و همواره نکات کلیدی آن را به یاد داشته باشید و آن‌ها را در وجود خود نهادینه کنید. به محض هر گونه لیز خوردن ترمز را رها کرده و مجدداً آن را با فشار کمتری نسبت به قبل بگیرید.

brake
بسیاری از موتورسواران به اینجا که می‌رسند می‌گویند کنترل همزمان دو ترمز و توجه به قفل شدن آن‌ها کار سختی است و در نتیجهٔ آن عطای ترمز عقب را به لقایش می‌بخشند. حتی من دیده‌ام که افرادی معتقد بوده‌اند که ترمز عقب تنها 5% بر عملکرد موتور تأثیر دارد اما باید بدانید که یک ترمز حرفه‌ای که در آن از هر دو ترمز به خوبی استفاده شده باشد می‌تواند ترمز را تا 30% نسبت به حالت ترمز جلو تقویت کند. بدانید که مواردی بسیار کوچک‌تر از این به تنهایی مرز بین مرگ و زندگی را تعیین می‌کنند. فرض کنید با سرعت 80 کیلومتر بر ساعت در حرکتید که ناگهان مانعی راهتان را سد می‌کند. با استفاده از ترمز جلو تا لحظهٔ برخورد سرعت خود را به 50 کیلومتر بر ساعت رسانده‌اید و برخورد کرده‌اید که سرعت زیادی محسوب می‌شود. در این حالت اگر از دو ترمز به طور همزمان بهره برده بودید در همان مسافت سرعتتان به 35 کیلومتر بر ساعت رسیده و انرژی تصادفتان نصف می‌شد. به طور کلی گفته می‌شود که نسبت شدت ترمز جلو و عقب در روزهای خشک باید 75% جلو و 25% عقب باشد و در روزهای بارانی به صورت 50-50 تقسیم شود. بنابراین تنبلی را رها کرده، ساعاتی را برای یادگیری ترمز گرفتن کنار گذاشته و از حوادث دلخراش تا جای ممکن پیشگیری کنید.

rear-wheel-lock-up
در شکل زیر می‌توانید تفاوت بین ترمز فقط جلو، فقط عقب و ترکیبی را به زبان اعداد ببینید.

braking


تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری -قسمت1

تصادفات متداول موتورسواران و راه‌های پیشگیری -قسمت1

همواره شاهد صحنه‌هایی هستیم که در آن‌ها هم‌وطنان موتورسوارمان به دلیل بی‌احتیاطی حوادثی را رقم می‌زنند که منجر به تلفات جانی و یا نقص عضو می‌گردد. طبق آمارهای منتشرشده سالانه 5000 موتورسوار در ایران جان خود را از دست می‌دهند که یک‌سوم آن‌ها در بازهٔ سنی 18 تا 24 سال قرار دارند. همچنین علت اصلی مرگ 50 تا 70 درصد از این افراد ضربه به سر است و این یعنی آمار مرگ‌ومیر موتورسواران می‌توانست با استفاده از کمی پلاستیک و یونولیت (کلاه کاسکت) کاهشی چشمگیر داشته باشد. متأسفانه شاهدیم که موتورسواران با علم به اینکه قرار است موتور خود را به‌طور غیرمسئولانه بتازانند باز هم از گذاشتن کلاه کاسکت امتناع می‌کنند. حال آنکه این کلاه می‌تواند آن‌ها را از مرگ، ضایعات مغزی و دفرمه شدن چهره که همگی فاجعه محسوب می‌شوند، حفظ کند. تخمین زده می‌شود که در 90 درصد این تصادفات موتورسوار مقصر باشد.

Motorcycle Safety
این آمارها مخصوص ایران نیست و در کشورهای غربی نیز نتایج مشابهی ثبت شده است طبق تحقیقی که توسط اداره نظارت بر حمل و نقل امن بزرگراه‌های آمریکا (NHTSA) در سال 2013 انجام شده، میزان تلفات موتورسواران به ازای مسافت پیموده شدهٔ یکسان 26 برابر (!) رانندگان خودروهای سواری بوده است که بسیاری از آن‌ها را موتورسواران تازه‌کار و کم‌تجربه تشکیل می‌دهند. اوج فاجعه وقتی آشکار می‌شود که این نکته را در نظر بگیرید که تعداد سرنشینان خودروها هنگام تصادف از موتورسیکلت‌ها بیشتر است و این بدان معنی است که خطر موتورسواری از 26 برابر خودرو سواری هم به‌مراتب بیشتر است. یکی از عوامل میزان بالای این تصادف‌ها در دسترس بودن موتورسیکلت‌های سوپر اسپرت با قیمت‌های ناچیز است به‌طوری که با مبالغی نزدیک 30 میلیون تومان می‌توان موتورهایی با سرعت بالای 300 کیلومتر بر ساعت و شتاب صفر تا صد 3 ثانیه تهیه کرد! یکی از نتایج قابل توجه این تحقیق هم این است که کلاه کاسکت به‌طور متوسط احتمال مرگ راکب را نزدیک به 40 درصد کاهش می‌دهد. متأسفانه بسیاری از موتورسواران به کلاه کاسکت به دید وسیله‌ای حیاتی نگاه نکرده و از نمونه‌های بسیار بی‌کیفیت آن استفاده می‌کنند که نه جنس مناسبی دارند و نه از تمام صورت محافظت می‌کنند. در صورت استفاده از کلاه‌های با کیفیت امید آن می‌رود که نرخ کاهش تلفات آن از این هم بیشتر شود. کلاه کاسکت باید همواره از نوع کامل، با محافظ فک ثابت و جنس مناسب تهیه شود.

در شکل زیر نمونه یک کلاه کاسکت مناسب را می‌بینید:

کلاه کاسکت استاندارد موتورسیکلت

کلاه کاسکت استاندارد موتورسیکلت


اگر شما یک راکب موتورسیکلت هستید ناراحت نباشید. دنیا آن‌قدر تیره‌وتار نیست! راه‌هایی هستند که می‌توانید از بسیاری از حوادثی که در مسیر زندگی‌تان کمین کرده‌اند در امان بمانید. علاوه بر کلاه ایمنی، یکی از چیزهایی که باعث می‌شود صدمات ناشی از تصادف کاهش یابد لباس موتورسواری است. این لباس‌ها مجهز به ضربه‌گیرهایی هستند که آسیب را به حداقل می‌رسانند و همچنین با رنگ‌های متنوع کمک می‌کنند که راننده‌های کم-حواس شما را ببینند. موتورسیکلت‌ها اندازهٔ کوچک‌تر، زاویه دید 180 درجه، قدرت مانور بیشتر و ترمزهایی قوی‌تر (به غیر از موتورهای طرح هوندا کلاسیک) از اتومبیل‌های عادی (خصوصاً خودروهای وطنی) دارند که همگی نکات بسیار مثبتی در پیشگیری از تصادف هستند.

riding-motorcycle
این را بدانید که وظیفه سالم به مقصد رسیدن به عهدهٔ شماست زیرا این موتورسوار است که در هرگونه تصادفی بیشترین خسارت جسمی را دریافت می‌کند. بگذارید رازی را با شما در میان بگذارم: جان شما برای هیچ غریبه‌ای بیشتر از خودتان ارزش ندارد. اگر شما حاضر نباشید برای نجات جان خود نکات ایمنی را رعایت کنید، از هیچ‌کس انتظار نداشته باشید برای نجات جانتان این کار را بکند. می‌خواهیم در سایت پدال به 10 مورد از حوادث متداولی که جان موتورسواران را می‌گیرد پرداخته و راه جلوگیری از آن‌ها را در طول روزهای آتی بررسی کنیم. امید است با رعایت این نکات حوادث کمتری گریبان موتورسواران آینده‌نگر را بگیرد.

  1. قفل شدن چرخ جلو:

در حال شکستن آخرین رکورد ثبت‌شدهٔ سرعت موتورتان هستید که ناگهان یک عابر پیاده یا یک اتومبیل راه شما را سد می‌کند، بلافاصله با چنگ و دندان به جان دستهٔ ترمز بینوا افتاده و تا به خود بیایید می‌بینید که روی زمین افتاده‌اید، مقداری پوست انداختید و موتورتان هم در حال تمرین اسکی روی آسفالت است. دلیل آن این است که به‌محض لیز خوردن چرخ، نیروی اصطکاک که تا این لحظه وظیفهٔ نگاه‌داشتن موتور در مسیر حرکت را به عهده داشت از این لحظه به بعد تنها صرف کاهش سرعت موتور شده و دیگر از لغزش چرخ در جهت عمود بر حرکت جلوگیری نخواهد کرد که این دقیقاً همان مکانیسم دستی کشیدن با خودرو است با این تفاوت که دیگر خبری از تعادلِ حاصل از وجودِ چهار چرخ نیست.

Motorcycle Braking
راه پیشگیری:
خیابان پیست سرعت نیست و شرایط لازم برای رانندگی سرعتی را ندارد. حتی اگر فرض کنیم که مهارت فردی در موتورسواری بسیار زیاد و بی‌مانند باشد باز هم عملکرد وی به قوانین فیزیک محدود است و این یعنی در سرعت‌های بالا برای جلوگیری از برخورد، نه می‌توان مانوری داد و نه ترمزی گرفت. به همین دلیل کسانی که چنین عاداتی در رانندگی دارند در حال قمار کردن روی جان خود بوده و دیر یا زود شانسشان تمام می‌شود. به یاد داشته باشید این‌که در شرایط عادی تصادفی نداشته باشید وظیفهٔ شماست و هنر خاصی ندارد. هنر رانندگی در این است که در شرایط غیر ایده آل و زمانی که شخص دیگری اشتباهی مرتکب شده با پیش‌بینی و تبحر از بروز حادثه جلوگیری شود.

motorbike accident
هر موتورسواری باید قبل از هر چیز نحوهٔ صحیح ترمز گرفتن را بیاموزد. اگر هنوز هنر ترمز گرفتن را یاد نگرفته‌اید مکان امنی پیدا کرده و با سرعتی نزدیک 40 کیلومتر بر ساعت ترمز چرخ جلو و عقب را به‌طور هم‌زمان بگیرید. از ترمز آرام شروع کرده و کم‌کم شدت آن را بیشتر کنید تا جایی که چرخ‌ها شروع به لیز خوردن کنند. از لحظهٔ آغاز قفل شدن چرخ کمتر از یک ثانیه وقت دارید تا ترمز را رها کنید در غیر این صورت احتمال دارد زمین بخورید. بنابراین باید آماده باشید تا در صورت لیز خوردن موتور پای خود را روی زمین بگذارید. از آنجا که سرعتتان پایین است نباید کنترل موتور از دستتان خارج شود. یک تکنیک کاربردی این است که ابتدا فقط با انگشت سبابه ترمز بگیرید که گشتاورش محدود است سپس با دو انگشت سمت چپ و پس از آن با سه انگشت تا جایی که موتور در آستانهٔ لغزش قرار گیرد. پس از آن باید همواره ترمزهای شدید خود را مانند تمرین‌هایتان بگیرید به‌طوری از 80 تا 90 درصد ظرفیت ترمزتان استفاده شود و بر غریزهٔ خود که می‌خواهد ترمزها را تا آخر بگیرد غلبه کنید زیرا این کار باعث قفل شدن چرخ‌ها، لیز خوردن موتور و درنهایت زمین خوردن راکب می‌شود که در سرعت‌های بالا وضعیت را از آنچه که هست وخیم‌تر می‌کند.

Motorcycle Braking
اگر بودجهٔ شما محدود نباشد می‌توانید موتورسیکلتی برای خود تهیه کنید که دارای تکنولوژی ترمز ABS باشد و کلک این قضیه را یک‌بار برای همیشه بکنید. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که عملکرد ترمز برخی از موتورها تا حدی قوی است که در هنگام ترمز گیری با آن‌ها باید وزن خود را تا جای ممکن عقب بیندازید تا از واژگونی و معلق زدن آن‌ها جلوگیری کنید.